06Mart2013
Regionalna konferencija
AGROBIZNIS
prirodni, tržišni i investicioni brend Jugoistočne Evrope
O konferenciji
9. Regionalna Konferencija
„AGROBIZNIS: prirodni, tržišni i investicioni brend Jugoistočne Evrope”
6. mart 2013. Sava Centar, Beograd

Agrobiznis kao sinergija različitih privrednih oblasti u proizvodnji, distribuciji i prometu proizvoda prehrambene industrije predstavlja strateški oslonac ekonomije svake zemlje. Zemlje regiona JIE imaju veliki potencijal za razvoj agrobiznisa i šansu da obezbede održivu i konkuretnu poziciju na globalnom tržištu. Kako bi zemlje Regiona razvile svoju industrijsku bazu i učvrstile dugoročnu makroekonomsku stabilnost, potrebno je intenziviranje međutržišne saradnje u cilju obezbeđivanja svežeg investicionog priliva.

Potreba za investicijama je velika u svim sektorima, duž celog tržišnog lanca i kod svih grupa proizvođača. Agrobiznisu Regiona potrebne su investicije u opremu i znanje koje bi doprinele stabilnosti domaćeg i povećale konkurentnost na globalnom tržištu.

Organska poljoprivreda je u svakodnevnoj ekspanziji, u tržišno razvijenim zemljama se javlja velika potražnja i značajan deficit ovih proizvoda. Razvijene zemlje više ne poseduju resurse za organsku proizvodnju. To pruža veliku mogućnost manje razvijenim zemljama u kojima je očuvan agroekosistem i daje šansu da u ovoj oblasti povećaju proizvodnju i izvoz. Ovu šansu imaju sve zemlje u Regionu, što su u svojim strategijama i dugoročnim planovima potvrdile vlade i resorna ministarstva.

Cilj 9. Regionalne Konferencije „AGROBIZNIS: prirodni, tržišni i investicioni brend Jugoistočne Evrope” je objektivno sagledavanje tržnih prilika i perspektiva neiskorišćenih potencijala u Regionu. Kroz iskustva i znanja najboljih primera iz prakse kreiranje novih poslovnih mogućnosti, podsticanje operativnih aktivnosti u daljoj mobilizaciji velikih prirodnih resursa u proizvodnji hrane, novim investicijama, regionalnom povezivanju i poboljšanju konkurentnosti na globalnom tržištu.

Na predstojećoj Konferenciji se očekuje preko 400 učesnika među kojima će biti prisutni visoki predstavnici institucija iz Evropske unije, Rusije, Kine, ministri resornih ministarstava, donosioci odluka vodećih kompanija iz oblasti agrobiznisa, i finansijskog sektora u Regionu i vodeći regionalni mediji.

Oni će u okviru ključnih tema vezanih za budućnost agrobiznisa u Regionu pružiti podršku i iz svog praktičnog iskustva dati predloge i smernice za realnu perspektivu i dalji razvoj agrobiznis sektora, podstaknuti nove poslovne prilike koje bi usmerile investicije u preko potrebne i atraktivne projekte.

  • Ciljevi i prilagodjavanje ZAP-u 2014-2020
  • Očekivanja zemalja JIE kao kandidata za članstvo u EU
  • Agrarni budžeti, fondovi i banke u razvoju agrobiznisa zemalja JIE
  • Prirodni, tržišni i investicioni potencijal za dalji razvoj agrobiznisa zemalja Regiona
  • Uloga evropskih i regionalnih kompanija u poboljšanju konkurentnosti agrobiznis sektora Regiona
  • Tržišno merenje snaga brendova i privatnih robnih marki
  • Organska proizvodnja hrane i obnovljivi izvori energije u funkciji razvoja organske poljoprivrede

Pozivamo Vas da nam se pridružite u nastojanju da 9. Regionalna konferencija proizvede konkretne zaključke i podstakne operativne aktivnosti u daljoj mobilizaciji velikih prirodnih resursa u proizvodnji hrane, plasmanu, novim investicijama i regionalnom povezivanju.