29-30Jun2021
Tulip Inn Putnik Belgrade & Online
EKOnferencija “Životna sredina
svetska prestonica 2021.”
EKOnferencija “ŽIVOTNA SREDINA - SVETSKA PRESTONICA 2021.”
29. - 30. jun, Tulip Inn Putnik Belgrade & Online

Godina iza nas je donela promene, krizu, zastoj, izazov, iznenađenje, nemoć, snalažljivost, akciju... Različita profesionalna i lična iskustva i reakcije, ali i spoznaju da naša ponašanja i (ne)odgovornosti na jednom kraju sveta se posledično prepoznaju na drugom. Svesni i nesvesni da smo globalno povezani i međuzavisni, kao i da imamo zajedničku prestonicu koja se zove „Životna sredina“. Ona, oduvek spremna za zdrav (su)život, a sve više u neravnoteži. Mi propustili i dopustili neravnotežu, ali i potpuno rešeni da profesionalno i lično svom snagom stanemo na drugi tas i kreiramo, ispravljamo i investiramo u održivu budućnost.

Dobro došli na EKOnferenciju „Životna sredina – svetska prestonica 2021.“, koja se održava 29. i 30. juna u hibridnom formatu, Tulip Inn Putnik Belgrade & Online.

Unapređenje zaštite životne sredine i održivi razvoj posmatrani kroz potencijal prirodnih resursa i različitih privrednih oblasti (ekološki kapital i bezbednost, energetika, obnovljivi izvori energije, cirkularna ekonomija, turizam, transport, građevinarstvo, industrija...) biće u fokusu dvodnevne konferencije na kojoj će učestvovati preko 40 eminentnih govornika. Dinamičan i interaktivan program će obeležiti najaktuelnije teme, nove informacije, planovi i strategije, zatim najbolji primeri iz prakse, uvid o mogućnostima i isplativosti novih investicija, ali i zanimljive diskusije i promocije koje će svakako pokrenuti nove kreativne izazove.
A, sve u cilju podrške i podsticaja zelene tranzicije i podizanja kvaliteta života, kao najvećih izazova današnjice. Proces u kome svi imaju ključnu reč i zakonodavci i struka i privreda i svaki pojedinac.

I, zato ćemo svi zajedno postavljati i odgovarati na pitanja: Koliko smo bogati, a koliko ekološki (ne)osvešćeni? Život u ekološkom dugu, koliko su povoljni “krediti” životne sredine? Upravljamo li održivo životnom sredinom? Šta smo naučili, osvestili, vidimo li bolje na blizinu ili na daljinu kroz „covid“ naočare ? Voda, zlata vredan resurs – šta radimo? Šume, čuvari prirodne ravnoteže, a ko šume čuva? OIE štede, ali i koštaju. Koliko su finasijske institucije spremne za “zeleno finansiranje”? Sunce, vetar ili voda ? Koji je izvor najbolji izbor? “Mapa puta za cirkularnu ekonomiju”, ko je na startu, a ko već trči? Da li uopšte verujemo da smo zagađivači na bezbroj godina unapred? Mentalitet ili nedovoljna edukacija? Reciklaža u teoriji je ok, koliko je ima u praksi? Kako (pro)disati i (pre)živeti u gradu? Urbana mobilnost, šta smo učinili i šta nam je činiti? Da li je zelena gradnja siguran put do pametnog grada?

EKOnferencija “Životna sredina - svetska prestonica 2021.” za paneliste i učesnike održava se u dva paralelna formata - uživo i online, biće dostupna u realnom vremenu na nekoliko platformi, a okupiće predstavnike najznačajnijih državnih i međunarodnih institucija, kompanija, finansijskih institucija, akademske zajednice, lokalnih samouprava, strukovnih udruženja... iz Srbije i zemalja Regiona.

Mnogo puta izrečeno, ali zaista gola istina: „ako stvarno misliš da je životna sredina manje važna od ekonomije, probaj da zadržiš dah dok brojiš zarađeni novac“. Vidimo se 29. i 30. juna.