22Mart2018
5. Biznis konferencija
„Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona - TIL 2018”

Ministarstvo gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture SrbijeMinistarstvo infrastrukture Slovenije

Saopštenje za medije
“Vrednost tekućih i planiranih infrastrukturnih projekata koje Srbija realizuje je 16 milijardi evra, a naš cilj je da postanemo zemlja koja je transportno čvorište u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u ovom delu Evrope. Saradnja unutar Dunavskog regiona je još jedan način da se približimo tom cilju i doprinesemo uklanjanju svih barijera, kako fizičkih, tako i nefizičkih, koje ograničavaju i usporavaju protok robe i putnika u ovom delu Evrope”, rekao je Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu gađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i koordinator Prioritetne oblasti 1b EUSDR na otvaranju 5. Biznis konferencije “Transport i logistika jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona - TIL 2018”.

Strategiju Evropske unije za Dunavski region rеаlizuје 14 zеmаlја, оd kојih је dеvеt zеmаlја iz ЕU i pеt zеmаlја kоје nisu člаnicе ЕU, među kojima je i Srbija. Srbija je zadužena za koordinaciju dve prioritetne oblasti Strategije i to “Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja, zajedno sa Slovenijom” i “Razvoj društva kroz istraživanje, obrazovanje i informacione tehnologije zajedno sa Slovačkom.

Tradicionalna Biznis konferencija „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona – TIL 2017“, održana je, petu godinu za redom, 22. marta u Sava centru, u saradnji kompanije Mass Media International i Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Navedena manifestacija tradicionalno okuplja predstavnike relevantnih javnih institucija iz regiona i EK, međunarodnih transportnih organizacija i transportnih kompanija, i u okviru aktuelnih tema omogućava svim akterima razmenu iskustava i diskusiju o identifikovanim slabim tačkama regionalnog transportnog sistema.

Nosioci Programa konferencije i domaćini Konferencije, pored predstavnika Mass Media International, bili su: g-din Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i koordinator Prioritetne oblasti 1b (Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja) ispred Republike Srbije i g-din Franc Žepič, sekretar u Ministarstvu infrastrukture Republike Slovenije i koordinator Prioritetne oblasti 1b ispred Republike Slovenije i g-đa Maja Bakran  Marčić ispred Evropske komisije.

U fokusu Konferencije je svakako bio poslovni interes preko 400 učesnika, koji su u toku jednog dana imali priliku da čuju preko 30 eminentnih govornika: “Podrška infrastrukturnim projektima zemalja Dunavskog regiona i JIE - Put ka integrisanom regionu”, “Logistika-trendovi, stepen razvoja, investicije i inovacije u zemljama Dunavskog regiona i JIE” i “Mobilnost i multimodalnost–lučki sistemi, drumski, železnički, vazdušni i vodni transport”. Interaktivni panel „Granični prelazi–procedure i primeri dobre/loše prakse” je bio prilika da predstavnici Uprave granične policije i Uprave carina iz Republike Srbije i zemalja regiona JIE otvore diskusiju i odgovaraju na pitanja učesnika konferencije.
Takođe, izrazito veliko interesovanje vladalo je za B2B sastanke, što je potvrđeno kroz preko 180 održanih pojedinačnih sastanaka u toku dana.

TIL 2018 je tradicionalno završen svečanom dodelom nagrada Brand Leader Award. Ove godine za nemerljiv lični doprinos i autentičan pečat u edukaciji i unapređenju bezbednosti u saobraćaju specijalnu nagradu Brand Leader Award je primio gospodin Mirko Alvirović, predsednik kompanije SAT Media Group i Nacionalne vozačke akademije–NAVAK. Dobitnici nagrada, lideri u postavljanju novih standarda u kvalitetu, profesionalnosti, pouzdanosti, konkurentnosti, u svojim oblastima su kompanije: Aerodrom Nikola Tesla a.d. Beograd,HŽ Cargo d.o.o. Zagreb,Aerodromi Crne GoreAD,Krampitz Tanksystem GmbH Nemačka, Luka Drač, Auto Moto Savez Srbije- AMSS, AD Port of Adria Bar, Ball Packaging Europe Belgrade Ltd., Grad Požarevac, Delamode Balkans d.o.o. Beograd, DHL International Beograd d.o.o., Opština Inđija, Gebrüder Weiss d.o.o. Beograd, Luka Bar a.d., Standard Logistic d.o.o. Beograd, Alti Logistika d.o.o. Beograd, Rudan d.o.o., Žminj, Hrvatska, Aero-east-Europe d.o.o., T.P.G. Logistika d.o.o. Slovenija, Vulović Group, Omnizon Networks /Megatrend Redok d.o.o. Zagreb.
Medijski partneri
RTS
Pink
Blic
Večernje novosti
Tanjug
Hrvatski prijevoznik
Logistika i transport
SAT Media Group
logistika.com.hr
Pluton Logistics
eKapija
PMR
YUnet International
Diaspora Group