09April2014
Biznis konferencija
Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona
TIL 2014
Saopštenje za medije
Biznis konferencija „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona - TIL 2014” je održana 10. aprila 2014. u Sava centru u Beogradu pod pokroviteljstvom Ministarstva saobraćaja Republike Srbije.

Celodnevna Biznis konferencija “TIL 2014“ je okupila preko 400 učesnika, među kojima su biti svi relevantni činioci tržišta, a sa ciljem da prepozna raspoložive potencijale, identifikuje, probleme i predloži konstruktivna rešenja, i pronalaženjem optimalnih biznis modela podstakne kvalitetno i trajno povezivanje u zajedničkim poslovnim misijama kako bi se ostvario benefit i primenile uštede u transportu i logistici JIE i Dunavskog regiona.

Na otvaranju konferencije govorili su: Aleksandar Antić, ministar saobraćaja Republike Srbije i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

TIL 2014 su podržali Poslovno udruženje “Međunarodni transport” i Nacionalna asocijacija “Transport i logistika”, a među istaknutim panelistima pored predstavnika Ministarstva saobraćaja Srbije učešće su uzeli i predstavnici Ministarstva finansija, Uprave carina i granične policije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, ugledni domaći predavači i gosti iz inostranstva: Franc Žepič , koordinator Grupe za upravljanje prioritetne oblasti 1b EUSDR, u okviru Dunavske strategije Ministarstvo infrastrukture i prostornog planiranja Republika Slovenija, Jan Szulczyk Evropska komisija, Francesco Del Boca, predsednik i Lode Verkinderen, generalni sekretar UETR, Kostas Sandalcidis, predsedavajući radne grupe za drumski transport FIATA, Marijan Banelli, HUP - HCP udruga prometa Hrvatska i brojni drugi. Iskustvo sa tržišta prenele su istaknute kompanije: Milšped Group, Agent Plus, Gebrüder Weiss, Adriatic Gate Container Terminal Hrvatska,Luka Konstanca,Luka Koper,Maersk Line,Transportšped, Agit Hrvatska, Meridian Banja Luka, Slobodna zona Pirot , AMSS, CYCLE, Standard Logistic, Delhaize Group, Ball Packaging Europe, 123cargo/Bursa Transport Rumunija, T.P.G. Logistics Slovenija, Kontejnerski terminal i generalni tereti Bar...
Osnovni strateški cilj delatnosti transporta i logistike u regionu JIE je povećanje konkurentnosti privrede i razvoj tržišta, što podrazumeva usklađenost zakonskih propisa na regionalnom nivou, nove oblike i forme poslovanja, podsticaj i podršku razvoju, unapređenje novih vidova finansijskih usluga, ulaganja u istraživanja, razvoj i nove tehnologije,…

Ove i ostale aktuelne teme su bile u fokusu pet organizovanih panela , u kojima je učestvovalo 48 eminetnih govornika. Paralelno sa konferencijom danas je održano čak 136 B2B sastanaka između kompanija, što pokazuje izuzetno interesovanje za dalju konkretnu saradnju i unapređenje ko nkurentnosti oblasti transporta i logistike.

Organizator konferencije, Mass Media International iz Beograda, kompanija sa 22-godišnjim iskustvom u oblasti tržišnih komunikacija. Potvrđena u organizaciji velikih događaja (sajmova, međunarodnih konferencija, foruma, stručnih skupova i seminara) i niza poslovnih strukovnih konferencija kroz koje osigurava i tržištu JIE pruža korisne i jedinstvene informacije i znanja, stručnoj i širokoj javnosti skreće pažnju na najbolje primere iz prakse i podstiče kreiranje afirmativnog partnerskog okruženja.SAOPŠTENjE ZA MEDIJE 10.04.2014.


Aleksandar Antić, ministar saobraćaja Republike Srbije

Konferencija „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona“ ima za cilj da predstavi značaj i napredak regionalnih strategija, kao što je Strategija Evropske unije za Dunavski region. Pruža priliku da se iznesu potrebe zainteresovanih strana, da se predstave projekti i regionalne inicijative od značaja za Evropu i region, kao i mogućnosti eventualnih saradnji. Takođe, veoma je važna razmena informacija oko aktuelnih planova razvoja logistike i transportne infrastrukture, kao i da se u prijateljskoj i kolegijalnoj atmosferi definišu odgovori na kompleksna pitanja jedne od najvažnijih oblasti Dunavske strategije, a to je POBOLjŠANjE MOBILNOSTI I MULTIMODALNOSTI PREKO DRUMSKOG, ŽELEZNIČKOG I VAZDUŠNOG TRANSPORTA. Republika Srbija ima čast da koordinira realizaciju ove Prioritetne oblasti, u ime EU, zajedno sa Republikom Slovenijom, uz pomoć stručnih timova iz Evropske komisije. Tu je neophodno istaći, više nego dobru saradnju u ovom poslu koja je ostvarena između Ministarstva saobraćaja Republike Srbije i Ministarstva za infrastrukturu i prostorno planiranje Republike Slovenije.Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Republike Srbije

Uloga transporta i infrastrukture u regionalnoj saradnji, u Jugoistočnoj Evropi i Dunavskom regionu, smatra se ključnim faktorom generalnog ekonomskog i socijalnog razvoja regije. Razvoj regionalnih transportnih mreža predstavlja izvrsnu mogućnost za zemlje da spoje zajedničke interese, od kojih region kao celina ima koristi.
Koridori kako su značajni za Evropsku uniju kao strateški drumski i železnički pravci zbog velikih ušteda u troškovima transporta, tako su od velikog ekonomskog i razvojnog značaja za Republiku Srbiju obzirom da će izgradnja doprineti privlačenju stranih investicija, smanjenju nezaposlenosti i ravnomernom regionalnom razvoju naše zemlje.
Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije, čini napore da poboljša kvalitet mreže, kako bi transportnu mrežu Republike Srbije integrisali u Transevropsku transportnu mrežu uz efikasno korišćenje prednosti svih vidova transporta.
Samo dobro razvijenim i koordiniranim nacionalnim i regionalnim strategijama može da se obezbedi transportna infrastruktura koja sa efikasnim operacionim merama ispunjava potrebe tržišta i građana Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona.